Daha öncesinde ÜDS, KPDS, TUS ve KPSS- dil olarak uygulanan dil sınavlarının birleştirilmesi kararıyla ÖSYM'nin ilk kez 7 Nisan 2013 tarihinde yapmaya başladığı yabancı dil yeterlilik sınavıdır. YDS; ÜDS ve KPDS’nin bileşkesi olacak ve üç temel bilimden de (fen, sağlık, sosyal) sorular içermektedir. Ancak ÜDS’den farklı olarak, YDS’de bilim dalı ayrımı olmayacak; hangi alanda eğitim almış olursa olsun, bütün adaylar aynı sınava tabi tutulacaktır. ÖSYM Başkanlığı, herhangi bir dönemde alınacak YDS puanının süresiz geçerli olacağını bildirmiştir. Buna göre, akademik kadrolara (örneğin doçentliğe) başvuruda bulunmak isteyen bir adayın, YDS sonucunu herhangi bir süre sınırlaması olmadan kullanabileceği anlaşılmaktadır. Ancak, üniversitelerin bu konuda farklı uygulamaları olabilmektedir. Bu nedenle, YDS sonucunuzun geçerliliği konusunda, başvuruda bulunmayı düşündüğünüz üniversite ya da enstitüden şahsen bilgi almanızı kesinlikle öneririz. Eğer YDS’ye aynı dilden birden fazla kez girer ve birbirinden farklı puanlar alırsanız, bu puanlar içinde en yüksek olan geçerli sayılıp diğerleri dikkate alınmaz.
YDS sınavı Hedeflenen puana göre seviye önem kazanır. 50-60 puan hedefleyen bir aday Intermediate (orta) seviyesinde iyi bir eğitimle istediği puana ulaşabilecekken, 70 ya da üzeri puan hedefleyen bir öğrencinin Upper-Intermediate ya da Advanced (ileri) seviyesinde olması gerekir. Tecrübeli ve alanında uzman eğitmenler tarafından verilen YDS eğitimi süresince adayın İngilizce altyapısı gelişir, sınav formatıyla ve karşılaşacağı soru tipleriyle tanışır ve zamanı en iyi şekilde kullanabilmek için bu soruları en kısa sürede nasıl çözeceğiyle ilgili pratik stratejiler öğrenir. Ayrıca kursta yapılan özgün denemeler sayesinde bu stratejileri pekiştirme ve kendindeki gelişimi gözlemleme şansı bulur. YDS sınavına bizimle hazırlanan öğrencilerimiz, %80 oranında hedefledikleri puana ulaşabilmiştir.
YDS Sınavına Kimler Katılabilir?
• Yüksek lisans programlarına başvuracak lisans programı mezunları ya da öğrencileri,
• KPSS Yabancı Dil puanıyla başvuru yapacak adaylar,
• Doçent, doktora ve sanatta yeterlilik adayları,
• Dil tazminatı ya da yurt dışı görevleri nedeniyle yabancı dil seviyesini belgelemesi gereken kamu çalışanları,
• Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına naklen ya da açıktan ataması yapılacak akademisyenle,
• Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar,
• Yurt dışında öğrenim görüp de diploma denkliği almak isteyen adaylar YDS sınavına başvurabilirler.
YDS Sınavından Kaç Puan Almak Gerekir?
• YDS’den doçent adaylarının en az 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarının en az 55 alması gerekir. Akademik kadro ilanları için ise her üniversite ve bölüm kendi taban puanını belirlemektedir. Ortalama olarak YDS’den 65 puan alan aday başarılı sayılabilir. Dil tazminatı için ise:
• 90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
• 80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
• 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
• 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
• 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır. Dolayısıyla iyi bir YDS eğitim süreciyle en yüksek puana ulaşmaları gerekir.