YDS’YE KİMLER GİREBİLİR? YDS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
YDS Sınavı
Yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı (YDS), akademik kadrolarda görev almak isteyen, kamu kadrolarında çalışmakta olup dil tazminatından faydalanmak isteyen, meslekte yeterlilik sınavlarına başvurmak isteyen ve yurt dışında okuyup, denklik sınavına katılmak isteyenlerin girdiği ve alacakları puanlara göre ilgili kısımları başvuru yapabildiği sınavdır. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı; YDS, öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurulu Başkanlığı'na devredilmiştir. Sınav ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa yapılır. Türkiye Cumhuriyeti kanunları kapsamında, kamu kurumlarının yabancı dil yeterliliği bakımından kabul ettiği bir sınav olan YDS, kimi Özel sektör İşletmeleri tarafından da kabul görmektedir.
YDS'ye kimler girebilir?
YDS, yetişkinlerin katılabildiği bir sınav olup en az Üniversite 3 veya 4 sınıf öğrencisi olma şartına tabidir. Üniversitelerin akademik kadrolarında görev almak isteyen, öncelikle araştırma görevlisi başvurusu yapacak olan öğrencilerin bu sınava katılabilmeleri mümkündür.
Kamu kadrolarında görev almakta olan lisans mezunu tüm personel, yabancı dil tazminatı talebinde bulunmak için bu sınava katılabilir. Geçmişte KPDS ismi ile yapılan sınavın günümüzdeki formu YDS'dir.
Akademik kadrolarda yükselme için daha önce uygulanan ÜDS yerine günümüzde YDS uygulanmaktadır. Bu nedenle, akademisyen olmak isteyen veya bu alanda sınav derecesi almak durumunda olan personelin, bu sınava katılması gerekmektedir. Herhangi bir alanda yüksek lisans yapmak isteyenler, doktora yapmak isteyenler ve doçentlik tezi verecek olanlar bu sınavdan derece almak durumundadır.
Tıpta Uzmanlık yapmak isteyenler ve uzman Diş Hekimi olmak isteyenler yine YDS başarı puanı almak durumundadır.
Yurt dışında bir Yükseköğretim programına tamamlayıp, Türkiye'de denklik almak isteyenler YDS başarı puanı almak durumundadır.
KPSS, lise, önlisans ve lisans adayları KPSS A Grubu adayları, başvuru yapacakları pozisyon gerekliliklerine göre bu sınava başvurabilirler. Bazı kamu kadrolarında YDS puanı zorunlu tutulmaktadır.
YDS başvurusu nasıl yapılır?
YDS, öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan bir sınav olduğundan, sınav başvuru işlemleri de ÖSYM resmi kanallar üzerinden gerçekleştirilir. Öğrencilerin ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 periyotta yapılan bu sınavın tarihlerini takip etmeleri ve ÖSYM aday işlemleri i̇nternet sayfasından başvurularını online olarak yapmaları gerekmektedir. Sınav başvurusu esnasında herhangi bir şekilde bir olumsuzluk yaşanması durumunda, bulunduğunuz ildeki ÖSYM sınav merkezlerine başvurabilir ya da en yakın il veya ilçe merkezinde bulunan ÖSYM bürolarına ulaşabilirsiniz.
ÖSYM'ye sınav başvurusu yaparken, sizden istenen bilgileri eksiksiz bir şekilde vermeniz ve sınav başvuru ücretini, online olarak öSYM internet sitesinden ya da havale EFT gibi yöntemlerle ödemeniz gerekmektedir. Dilerseniz banka şubelerinden T.C. kimlik numaranızla sınav harcını yatırabileceğiniz gibi, öSYM ödemelerinin yapılabildiği ATM'lerden de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM başkanlığına yapılan sınav harcı ödemelerinin iadesi söz konusu olmamaktadır. Normal başvuru suresini kaçıran adaylar, geç başvuru kapsamında işlem yapıp bir miktar yüksek sınav ücreti ödeyerek sınava katılabilirler.
YDS sınav tarihleri
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, YDS için yılda 2 defa oturum düzenler. Bu oturumlar ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşir. E-YDS olarak uygulanmaya başlayan elektronik sınav ise Yıldan yıla değişen sayılarda düzenlenir. E-YDS bir sınav tarihi verilmediği gibi bu sınavın yılda kaç kere yapılacağı da maalesef önceden bilinememektedir. YDS sınav tarihleri, 2018 yılı için; Nisan Eylül ve Aralık aylarında planlanmıştır. 2019 dönemi için yaklaşık aynı tarihlerde sınav yapılacağı tahmin edilmektedir.
Neden YDS'ye girmeliyim?
Öncelikle YDS, bazı meslek grupları için bir seçenek değildir. Yukarıda değindiğimiz gibi akademik alanlarda kariyer sürdürecek olanların YDS puanı almaları zorunludur. Aynı şekilde tıpta Uzmanlık yapacak olanlar ve Diş Hekimleri, yine uzman sıfatını kazanabilmeleri için bu sınava katılmak durumundadır. Yüksek lisans ben koşullarından bir tanesi YDS'den geçerli bir seviyede puan elde etmektir. Ayrıca kamu kadrolarında bazı kıdem ve kademelerin elde edilebilmesi için YDS den yine yeterli puanın alınması gereklidir. Bu noktada esasında YDS'nin seçenek olduğu tek durum; kamu personelinin dil tazminatından faydalanma durumlarıdır. Bunun dışında resmi bir görev almak durumunda iseniz YDS başarı puanı elde etmeniz zorunluluktur. İşte bu nedenle YDS'ye girmeniz gereklidir.
YDS size ne avantaj sağlar?
YDS, yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı ismi ile zorunlu bir mekanizmadır. Avantajlarından öte YDS'nin zorunlulukları karşıladı bilinmeli ve sınav ciddiye alınmalıdır. Binası akademik seviyelerde bu sınavdan yeterli puanı almayanların, kendi alanında başarılı olmaları durumunda dahi akademisyen olamama durumları söz konusudur. Ayrıca, günümüzde pek çok kamu kadrosunda asgari bir YDS puanı zorunluluğu söz konusudur.
Bunun dışında kalan alanlarda YDS puanı sahibi olmak, elbette herkes için Ekstra bir avantaj anlamına gelir. Her ne kadar,IELTS ve TOEFL kadar üst düzey ve global anlamda geçerli bir sınav olmasa da, YDS yurt içinde hemen hemen her kurum ve kuruluş tarafından kabul edilen bir sınavdır.
YDS için eğitim almak gerekir mi?
Açıkça ifade etmek gerekirse, akademik birimler de yükselme durumunda dahi, yabancı dil seviyesini tespit edilmesi için böyle bir sınava ihtiyaç duyuluyor olmasının sebebi, ülkemizde üst düzey bir yabancı dil eğitim sisteminin örgün eğitimde söz konusu olmamasıdır. Yani, YDS okullarda ve hatta yükseköğretimde alınan yabancı dil eğitimi ile üstesinden gelebilmesi oldukça zor olan bir sınavdır. Bu nedenle bu sınava katılacak olan adayların neredeyse tamamı YDS kursu alır. Başta İngilizce Fransızca Almanca Rusça ve Çince olmak üzere pek çok dilde branşları bulunan YDS, bu alanda özel olarak geliştirilmiş öğretim programları ile başarı kaydedilebilecek bir sınavdır.
Çok uzun olmayan periyotlarda hem yabancı dil bilginize geliştirebilir hem de, bu sınavdan geçerli puan alarak kamu nezdinde yabancı dil İngilizce bel gelebilirsiniz. Tabii YDS kursu gelişigüzel seçilmesi doğru olmayan bir eğitim prosedür. Alanında uzman ve deneyimli kurumlar yine uzman ve deneyimli eğitimciler eşliğinde sınav prosedürüne uygun ve gelişmiş müfredatların uygulanması zorunluluk arz eder.
YDS kursu hangi kriterlere göre seçilir?
Eğitim Kurumu seçimi, genel olarak denk kriterlere sahiptir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öngörülen asgari fiziksel koşullara sahip, eğitim programları bakanlık tarafından onaylanmış ve personeli alanında uzman olup yine bakanlık tarafından onaylanmış kurumlar, asgari şartları sağlar. Asgari şartları sağlayan her kurum iyi düzeyde YDS kursu verecek diye bir garanti Elbette söz konusu değildir. Serbest gelişim ilkeleri kapsamında, milli Eğitim Bakanlığı denetiminde bulunan kurumlarda, kendi hizmetlerinden Elbette kendileri sorumlu olacaktır. Bu noktada biz İngiliz Akademi olarak, asgari standartların üzerinde, mümkün olan en üst seviyede eğitim ilkelerinin benimsiyoruz. Bizi tercih ederek eğitimde yüksek standartlara ulaşabilir, YDS kursu programlarımız kapsamında; İngilizce, Almanca gibi dillerde YDS hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Kurumumuza Hemen şimdi ulaşmak için, internet sitemizde yer alan iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz. Sitemizde yer alan seviye tespit sınavlarına dilerseniz önce seviyenizi ölçebilir, bunun akabinde sizi uygun programı yerleştirme bilmemiz için bize başvuru yapabilirsiniz.
YDS kursu veya diğer ismi YDS hazırlık kursu, kurumumuzda uzman eğitimciler tarafından verilir. Test tekniği ve konu hakimiyeti bakımından en ileri düzeyde eğitim alabilmeniz için, müfredatı mızı ve yöntemleri bize Anlık olarak güncellemekteyiz. Siz de yDS hazırlık eğitimi almak ve kariyer hedeflerinize ulaşırken önünüzdeki bir engeli daha kaldırmak istiyorsanız. Bizi hemen arayınız.